High End FoodPorn: seedcake met fluwelige chocoladesaus
FoodPorn is een term die via social media echt groot is
geworden. Wil je veel likes op foto’s die je geplaatst hebt op Facebook of
Instagram, dan plaats je foto’s van baby’s, huisdieren (liefst katten) of van
eten. Aangezien ik geen kinderen heb en geen poes scoor ik met food. Het liefst
flink ingezoomd zodat de omgeving waar het staat verdwijnt. Zelfs het bord doet
er niet meer toe!
Omdat zaterdag 14 en
zondag 15 maart de #FoodPorn editie van de NeighbourFood Market plaats
vindt, ben ik helemaal los gegaan op een seedcake. Het orignele recept voegt twee theelepels
karwij toe en bedekt de cake met een botercreme. Ik heb het karwijzaad vervangen
voor nigella, een klein rond zaadje dat eruitziet als maanzaad en een subtiel
frisse smaak heeft. De botercreme heb ik gelaten voor wat’ie is: ik vond
namelijk in ‘Delicatessen met Chocolade. Alle 100 recepten getest’ een
oldschool chocoladesaus. Romig en fluwelig door de slagroom en de roomboter,
gebonden door een eierdooier.
Ga maar vast liggen!
Seedcake uit 'De Beste Recepten uit de Internationale Keuken door de gerenommeerde koks van Good Housekeeping' uit 1991
Ingrediënten:
- 175 gr boter
- 175 gr bruine basterdsuiker
- geraspte schil en sap van 2 grote biologische citroenen
- 3 eieren gesplitst
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- twee eetlepels nigella zaad of chia zaad of sesam zaad
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Klop de eiwitten stijf. Klop de boter en de suiker met de rasp van de citroenen in
een kom schuimig. Klop de eierdooiers door het botermengsel en daarna het
bakmeel, het citroensap en de zaden. Spatel er de eiwitten doorheen en doe het beslag in een vorm
met inhammen en/of welvingen. Bijvoorbeeld een siliconenvorm in de vorm van een
roos zoals die voor deze foto is gebruikt of de klassieke tulband. Zet de cake een uur in de voorverwarmde oven en prik met
een satéprikker of hij gaar is. Laat hem zo nodig nog even in de oven. Haal de
cake uit de oven en laat hem omgekeerd op een rooster afkoelen. Houd de vorm
wel over de cake.
Maak dan de Chocoladesaus ‘Speciaal’ uit ‘Delicatessen met Chocolade. Alle 100 recepten getest’
van Cathy Gill uit 1986
Ingrediënten voor ongeveer 3 dl saus:
- 100 gr bittere of extra pure chocolade
- 1 ½ dl slagroom
- 50 gr koude boter in stukjes
- 1 eierdooier
Doe de stukjes chocolade en de room in een pannetje met
dikke bodem en laat al roerende, op laag vuur de chocolade smelten. In geen
geval koken!
Neem de pan van het vuur en voeg al kloppende met een garde,
steeds een stukje boter toe. Klop tot alle boter is gesmolten en opgenomen.
Doe er de eierdooier bij en klop tot een gladde saus.
Laat de saus afkoelen (lauw) en schenk het over de seedcake.
Door de geultjes van de roosbakvorm verspreid de saus zich.
Maak voor een ultra sexy effect een saus van witte chocolade.
Smelt de witte chocolade (50 gram) met de slagroom (0,7 dl), klop goed en laat
het tot lauw afkoelen. Voeg geen boter of eierdooier toe: boter is namelijk een groot
bestanddeel van witte chocolade. Giet de saus over de seedcake. Laat in zijn geheel afkoelen.