HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

donderdag 29 januari 2015

FRANSE APPELTAART ANNO 1983






























Oude kookboeken zijn niet alleen cult maar ook heel inspirerend. Er is veel te vinden op internet maar dan moet je wel eerst de goede zoekopdracht bedacht hebben. Voor deze taart zou dat kunnen zijn 'appeltaart met slagroomvulling'. Ik heb niet gegoogled want mijn boekenkast is een grote zoekmachine. In het boekje zonder schrijver 'Nagerechten uit de Franse keuken' uit de serie 'Gezellig Tafelen Thuis' stuitte ik op deze appeltaart met een bodem van korstdeeg en een vulling gebaseerd op slagroom. Ik heb er een draai aan gegeven en zie hier het resultaat. Door de helft van de slagroom te vervangen door magere kwark en de melk en de drank weg te laten wordt ie zacht van smaak en minder zwaar. Als subtiele smaakmaker heb ik kaneel bij de vulling gedaan. Ik denk dat een winterse kruidenmix van kaneel, anijs en kruidnagel ook erg lekker is! De Volgende keer ga ik hem maken met drank! Cointreau, rum... zoiets!

Ingrediënten
- 250 gram patentbloem
- 125 gram koude boter in kleine stukjes
- zout
- 150 milliliter koud water

Vulling
- 2 eieren
- 150 gram witte basterdsuiker 
- 200 milliliter slagroom
- 200 milliliter magere franse kwark
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 flinke eetlepel kaneel
- 750 gram Goudreinetten (geschild en in dunne plakjes)

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Kneed voor de bodem de patentbloem, de koude boter, wat zout en het koude water met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in plastic folie. Zet het weg in de koelkast en laat het een uur rusten.

Klopt voor de vulling de eieren met de basterdsuiker in een kom goed los. Doe daar vervolgens de slagroom en de magere franse kwark bij. Voeg daarna lepel voor lepel het zelfrijzend bakmeel en kaneel toe en mix het tot een lobbig beslag.

Schil de de Goudreinetten en snijd deze in dunne plakjes, doe dit eventueel met een kaasschaaf. Doe de appels bij de vulling en schep goed door elkaar.

Rol het deeg tot een ronde lap en bekleed de beboterde en bebloemde springvorm of quichevorm van 26-28 cm. Schep de vulling in de vorm en strijk het glad. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak in 40 min. goudbruin. Laat de taart 10 min. rusten voordat je hem uit de vorm haalt.

Kopje thee erbij?