HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

vrijdag 1 november 2013

Maak je eigen brioche....

Brioche - Food Bandits for NFM

"Ne crois pas tout ce que te penses"

Oké een brioche. Die haal je natuurlijk bij de Gebr. Niemeijer op de Niewendijk in Amsterdam maar woon je net zoals ik niet in Amsterdam dan ben je wel eens gedwongen om zelf aan de slag te gaan.
De mooie brioche vormpjes heb ik niet dus toen ik dit recept zag voor brioche uit een muffin tin was ik helemaal blij. Dit recept is ideaal voor een regenachtig weekend want het neemt alles bij elkaar aardig wat tijd in beslag maar je wordt dan ook beloont met de meest luchtige brioches die je ooit hebt gegeten. Een goede deal lijkt mij!

Benodigdheden:

- 275 g zelfrijzend bakmeel
- 60 ml warm water
- 60 ml rijstmelk (of je kunt gewone melk gebruiken)
- 140 g boter, zacht
- 1/2 zakje gist ( 1 zakje is 7 g)
- 4 eieren ( waarvan 3 in het beslag)

Meng het water, melk en gist in een grote kom en roer goed door tot een egaal mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een rul deeg, voeg dan één voor één drie eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed is opgenomen. Doe dan de boter erbij. Het is een vrij nat deeg maar blijf goed doorkneden totdat het deeg van de zijkant van de mengkom loskomt. Dit kan wel zo'n 10 minuten duren. Het resultaat is een zacht deeg. Vet een beslagkom in met boter en laat het deeg hierin 2 uur rijzen. Zorg dat de kom met plastic folie is afgedekt.
Haal na 2 uur het lucht eruit door met je handen van de rand van de kom het deeg naar binnen te duwen. Dek de kom dan weer af en laat weer rijzen en haal dan opnieuw het lucht eruit. Doe dit totdat het deeg niet meer rijst, dit kan wel zo'n 3 tot 4 keer zijn. Met tussenpozen van 2 uur.

Dek de kom voor de laatste keer af en plaats het deeg voor een nacht in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 12 gelijke stukken.
En verdeel de stukken over een ingevette muffin tin. Kluts een ei en smeer van de bovenkant van het deeg in. Plaats de brioches in voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten.
Haal de brioche eruit en laat deze 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de muffin tin haalt. Je harde werk en wachten zal zeker beloond worden aangezien dit de meest luchtige broodjes zullen zijn die je ooit hebt gegeten!