HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

vrijdag 13 juni 2014

Vlierbloesem aardbeien taart




"I am a simple woman,
I like handsome bearded brunette men
and breakfast food."

Oh and i sure do! Na even een korte blogbreak wat eigenlijk wel goed uitkwam met het warme weer (begin jij ook de eerste paar dagen met oh wat fijn dat de zon schijnt en wat zijn mijn benen hysterisch wit en dat je na 3 slapeloze nachten denkt, eeeh ga nou maar weer weg met die zon?)  ben ik weer terug met taart. En laten we wel wezen dat is een fijne binnenkomer. De inspiratie voor deze taart vond ik naar aanleiding van deze pin. Oh man als ik op een dag toch zo mooi kon fotograferen. Ik was zeer verbaasd om te merken dat deze taart gluten vrij en vegan was en ook nog eens makkelijk aan te passen naar suikervrij. Hoera! Een taart voor mij dus.

Na 6 potten rabarber compote en een heerlijke rabarbercake was ik wel even klaar met de overkill aan oxaalzuur en eerder klaar voor heerlijke aardbeien. Bij ons in de buurt zijn er genoeg boeren die hun aardbeien aan huis verkopen (zo kun je ook echt voor een poep en een scheet pioenrozen halen, tulpen, fruit en aardappels) dus haalden we twee grote dozen en gingen we aan de slag. 
Nu lijkt het misschien zo dat de aardbeien te vochtig zijn voor de bodem maar dat valt echt reuze mee. Het siroop ontstaat tijdens het bakken en is heerlijk zoet en de bodem bleef stevig met die heerlijke amandelsmaak en het laagje cashewcream. Zelfs nog na twee dagen. En toen was de taart ook echt op hoor.
Deze taart is vegan, glutenvrij en geraffineerde suikervrij. En is genoeg voor ongeveer 8 personen. Of twee die daarna spijt hebben en dan gaan sporten. 



Ingrediƫnten:

Voor de bodem: 
- 180 g havermout
- 160 g amandelmeel
- 4 eetlepels rijstsiroop
- snuf zout
- 4 eetlepels gesmolten kokosboter
- 2 eetlepels koud water

Voor de vulling:
- 120 g cashewnoten, minimaal 2 uur geweekt
- 2 eetlepels vlierbloesems (optioneel) 
- sap en schil van 1 citroen
- 2 eetlepels rijstsiroop
- 1 theelepel arrowroot ( verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
- scheutje vanille extract
- 1 eetlepel koud water
- ongeveer 400 g aardbeien, in plakjes

Voor de vegan slagroom:
- 1 kan kokosmelk, minimaal 12 uur in de koelkast

Verwarm de oven voor op 160 graden. En vet een vlaaivorm in met kokosboter. Meng de ingredienten voor de bodem door het te laten pulseren in een keukenmachine. Zonder keukenmachine kan ook maar het kan zijn dat het deeg wat minder luchtig is. Druk het deeg dan goed samen en bekleed de bodem en zijkanten van de vlaaivorm met het deeg. Mocht het deeg te kruimelig zijn dan kun je nog wat extra koud water toevoegen. Bak de de bodem voor 10 minuten in de oven terwijl je de vulling maakt. 

Meng alle ingrediƫnten voor de vulling samen in de keukenmachine behalve de aardbeien. Haal na 10 minuten de bodem uit de oven en smeer de vulling over de bodem heen. maak het geheel af met de aardbeien, aaah hier kun je creatief aan de slag en plaats de taart terug in de oven voor ongeveer 35 minuten. Haal de taart eruit en laat 10 minuten afkoelen voordat de de vorm eraf haalt.

Om er vegan slagroom bij te serveren kun je dus een dag van te voren een blik kokosmelk in de koelkast zetten. Door de kou scheidt het water en vet van elkaar. Haal zonder te schudden de kokosmelk uit de koelkast en schep de dikke laag room eraf. Klop met een garde in twee minuten de kokosroom lobbig. Je kunt nog eventueel wat vanille extract en rijstsiroop toevoegen als je van zoet houdt maar voor mij is dat niet nodig. En klaar is je heerlijke zomertaart. Nu nog bruine benen en een nacht slaap en ik ben een blij mens! 

Nog meer fijne recepten zien, ga naar Food Bandits.

PS. Dit weekend is een heel weekend lang Neighbourfood Market op het Westergasfabriek terrein in Amsterdam met een speciale mannen edite oftewel Man Made.