De meeste mensen hebben het afgelopen weekend alweer een kerstboom gehaald en wat is er leuker om er versierde koekjes in te hangen? Nou ja, nog leuker is om deze koekjes lekker op te eten met een fijne espresso erbij. Deze koekjes vind ik extra kerst door de toevoeging van kruidnagel, maar denk ook eens aan gember of een gemalen kardemom peul. Vaak blijven koekjes net langer vers als je ze versiert met wat royal icing zoals op de foto. Of maak zelf wat glazuur. Dit kun je heel simpel doen door 150 gr poedersuiker te mengen met wat druppels citroensap, voor een sneeuwwit effect.
Benodigdheden voor ongeveer 20 koekjes
- 150 g bloem
- snuf zout en snuf peper
- snuf kaneel en wat gemalen kruidnagel
- 50 g basterdsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 50 g boter
- snuf bakpoeder
- 2 eetlepels ahornsiroop
Verwarm de oven voor op 170 graden en meng alle droge ingrediƫnten in een kom. Voeg dan de boter toe en vervolgens de eieren en ahornsiroop. Kneed dit tot een samenhangend deeg dat niet al te nat is. Draai het deeg in plastic folie en laat het deeg een half uur rusten in de koelkast. Haal het eruit en rol het deeg uit tot het ongeveer 5 cm dik is. Gebruik de uitstekers, en het is mij een groot raadsel waarom ik 3 uitstekers heb in de vorm van de kerstboom, alsof ik voor een weeshuis ga bakken, en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak evt. een klein gaatje bovenin het koekje zodat je ze later kunt ophangen.
Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten mooi bruin, laat afkoelen, versier en maak een espresso.