HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

vrijdag 26 april 2013

Recept: citroenrepen met kokos









Er zijn op internet zoveel blogs te vinden met spannende recepten! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op This Rawsome Vegan Life. Emily maakt de heerlijkste dingen zonder dierlijke producten en zonder ze te bakken. Nieuwsgierig als ik ben naar raw food, heb ik haar recept voor citroenrepen met kokos geprobeerd. Het recept zelf is snel klaar, maar alles moet een nacht in de koelkast staan voordat je het kunt eten. Ideaal om 's avonds te maken voor je naar bed gaat en de volgende dag van te genieten bij een kopje koffie of thee.
Hieronder staat mijn aanpassing van het originele recept van Emily. Ik merkte dat andere verhoudingen beter op elkaar aansloten en sommige details best veel verschil konden maken.

Om ongeveer 12 repen te maken heb je het volgende nodig.

Voor de bodem:
1 cup haver (gebruik boekweitgrutten als je de repen glutenvrij wilt)
1 cup kokosrasp
1 cup dadels zonder pit

Voor de citroentopping:
1/3 cup gesmolten kokosolie 
1/4 cup ahornsiroop (je kunt ook dadels gebruiken, houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op de kleur. Ik heb Lyle's Golden Syrup gebruikt)
Sap van 2 citroenen
Eventueel de rasp van 1 citroen
1/2 cup kokosrasp
2 grote, groengele bananen

Meng in een food processor de haver en kokosrasp tot het een soort meel wordt. Voeg de dadels toe en mix tot het een plakkerig mengsel is geworden. Doe dit in een ovenschaal, maak er een gladde bodem van en zet de schotel in de koelkast.

Nu de citroentopping. Doe alle ingrediënten in de food processor en mix tot je een glad mengsel hebt. Halveer de bananen en voeg die een voor een toe, tot je tevreden bent over de consistentie van het mengsel. Het is van zichzelf niet heel dik, maar wordt straks in de koelkast nog wel steviger. Zorg wel dat het voordien niet te nat is, anders loopt het straks op je bord van de bodem af :) Je kunt ook rijpere bananen gebruiken, deze zijn zoeter maar maken de topping ook bruiner van kleur en minder stevig. Dit zijn van die dingen waar je al doende achterkomt :)

Schep het toppingmengsel bovenop de bodem in de ovenschaal, strijk het glad en zet het een uur of 8 in de koelkast. Daarna snijd je het in stukken en kun je wat kokosrasp bovenop strooien ter versiering. Deze reep is een ideale mix van zoet en zuur, en vult ook lekker door de bodem van haver. Leuk om eens te proberen dit weekend!