HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

vrijdag 2 augustus 2013

Easy.....

ontbijt Food Bandits voor NFM


"That's why i'm easy
I'm easy like sunday morning"
- Commodores

Misschien is het ontbijt wel mijn meest favoriete maaltijd van de dag, al is lunch vaak ook wel heel erg fijn, maar goed zo kun je wel even doorgaan. Met het lezen van het boek De Voedselzandloper ben ik een aardige verslaving aan havermout aan het ontwikkelen. Maar manlief ontbijt graag met eigengemaakte amandelmelk, granola en uiteraard koffie.

Voor de amandelmelk:

Ik zie nu veel recepten voorbij komen voor eigengemaakte amandelmelk met de één nog meer toevoegingen dan de ander. Dit is het meest makkelijke (naast het kopen in de supermarkt uiteraard maar dan weet je zeker dat er een hoop suiker in zit).
Gooi wat amandelen in een kom en zet deze onder water. Laat de amandelen voor minimaal 8 uur staan. Spoel de amandelen schoon en weeg ze dan. Gooi ze in de foodprocessor en doe er 3 x zoveel water bij. Blender de amandelen en giet dan door een zeef in een gesteriliseerde fles. Druk het overgebleven amandelprut goed aan met een lepel. Of gebruik hiervoor een kaasdoek die je goed uitknijpt. Het overgebleven prut kun je fijnmalen in de processor of leef je uit met een vijzel (anti stress!) en droog dit vervolgens een uur in de oven. Nu heb je heerlijke amandelmeel over.

Voor de granola:

Met granola kun je zoveel verschillende soorten maken, heerlijk om veel dingen uit te proberen. Dit is de standaard granola die je altijd wel bij mij thuis kunt vinden.
- muesli
- zemelen
- rozijnen
- haver
- lijnzaad
- kokosboter

Verwarm de oven voor op 160 graden en pak een grote braadslee of ovenschaal. Voeg de muesli, zemelen, rozijnen, haver en lijnzaad toe en meng dit met wat kokosboter. Zet de braadslee in de oven voor ongeveer 20 minuten. Schep elke 5 minuten de granola om met een houten lepel.
Haal de granola uit de oven en laat dit geheel afkoelen voordat je het  kunt bewaren in een luchtdichte bus of pot. En denk ook eens aan het toevoegen van gedroogd fruit, kokos of ongezouten noten.

Pak de krant, zet een plaat op terwijl je koffie maakt en je bent klaar voor een heerlijke dag!

PS. Als je denkt aan " Easy" hoor je dan ook automatisch de backing vocals met 'aaaah' in je hoofd?