HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

donderdag 3 oktober 2013

Bakken met lavendel

lavendelcake vers uit de oven

lavendelcake in plakjes

lavendelcake met een kopje koffie


Zo in de nazomer is het heerlijk om lavendel toe te voegen aan je gerechten. Sprenkel een beetje op je camembert voordat je hem in de oven doet (lekker met pasta) of maak deze verwennerij.

Citroen-lavendelcake

Ingrediënten:
1 cup (ongezouten) boter op kamertemperatuur
2 cups suiker
3 cups bloem
4 eieren
1 cup karnemelk
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
1 eetlepel citroenrasp (of lekker zoveel als je wilt)
het sap van 1 flinke citroen
een grote eetlepel gedroogde lavendel

Mix de boter en suiker door elkaar en voeg 1 voor 1 de eieren toe (steeds even mixen tot het ei is opgenomen in het mengsel). Roer in een aparte kom de bloem, zout en baking soda door elkaar. In een ander kommetje meng je de karnemelk met de rasp en het sap van de citroen. Meng vervolgens de inhoud van beide kommen afwisselend door het beslag, terwijl je de mixer op een lage stand houdt, tot alles net is opgenomen. Spatel tot slot de lavendel door het beslag en giet het geheel in een cake-vorm. Let op: dit recept maakt een behoorlijke portie beslag, dus mocht je kleine trek hebben, halveer dan de ingrediënten. Ik heb me verkeken in de kookwinkel en per ongeluk een veel te grote cake-vorm aangeschaft, die ik nu eindelijk in gebruik kon nemen...

Zet de cake een uurtje in de oven op 150 graden en test met een satéprikker of hij gaar is. Je kunt 'm zo eten of voor een extra koude, sombere dag wat glazuur erop doen. Meng een cup suiker met twee eetlepels room (karnemelk is ook lekker!) en wat citroensap naar smaak en smeer dit royaal over de cake. Strooi er voor de mooiigheid nog wat lavendel overheen. Hmmm....