HOME             NFM             FOOD             DRINKS             HOTSPOTS             INSPIRATION            

maandag 21 januari 2013

Appeltaart

appeltaart, slagroom, vintage bord, recept
appeltaart, slagroom, vintage bord, recept
Hopelijk heb je gisteren weer heerlijk gegeten tijdens de Neighbourfood Market en ben je weer helemaal klaar voor een nieuwe werkweek of ben je zelf ge├»nspireerd om in de keuken te gaan staan.
Tenslotte is niets lekkerder om met echt Hollands winterweer een warme appeltaart in de oven te hebben. Deze appeltaart is met een klassieke korstdeeg, wat dan misschien een beetje meer werk is maar wel een heerlijke korst en geur afgeeft en er een beetje uitziet alsof het uit een Amerikaanse film komt.

Benodigdheden

korstdeeg
- 150 g boter
- 250 g bloem
- 30 g suiker
- 1 ei
-  1 tl koud water
- ei en melk om het te bestrijken

voor de vulling:
- 10 zure appels
- 1 citroen
- 50 g boter
- 20 g suiker
- flinke snuf kaneel

Voor het maken van het korstdeeg meng je in een kom de boter, bloem en suiker tot kruimels. Voeg dan het ei en water toe en maak dit tot een deeg wat je niet al te lang kneed. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden en begin met het maken van de vulling. Schil en snij de appels in dunne plakjes en voeg het sap van het citroen toe. Verhit dan in een koekenpan de boter, suiker en kaneel en bak hierin de appels lichtbruin. Verdeel dan het deeg in 2 stukken en rol 1 lap uit om hiermee je ingevette taartvorm te bekleden. Doe de gebakken appels er in en rol dan het andere stuk deeg uit om de appels mee af te dekken. Kerf het deeg in en bestrijk vervolgens met het melk en het ei zodat de taart goudbruin kan worden. Plaats de taart in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten.
Heerlijk met wat slagroom en een warme cognac of een bailey's.